Студена супа от грах със салата от зелен фасул
- 900 мл зеленчуков бульон,
- 1 скилидка счукан чесън,
- 4 стръка нарязан зелен лук,
- 1 с. л. олио,
- 450 г пресен или замразен грах,
- 1 с. л. захар,
- 2 с. л. листа от мента,
- черен пипер,
- 150 мл нискомаслено кисело мляко
За салатата:
- 175 г зелен фасул или 400 г отцеден боб от консерва,
- 4 стръка ситно нарязан зелен лук,
- 1 с. л. зехтин,
- 1 ч. л. лимонов сок,
- 1 с. л. настърган пармезан
Бульонът се кипва. В друг се задушават в олиото чесънът и
зеленият лук до омекване, без да се допуска покафе- няването им. Прибавят се
грахът и захарта, а след това горещият бульон. Вари се 15 мин, ако грахът е
пресен, и 4 мин, ако е замразен. Пасира се заедно с ментата. Подправя се с
черен пипер на вкус, охлажда се и се слага в хладилник. Когато супата се
охлади, се кипва киселото мляко.
Салата се приготвя, като се смесват бобът или
зеленият фасул и лукът със зехтина и лимоновия сок. Подправя се обилно с черен
пипер. Слага се пармезанът. В средата на купичките за супа се слага от салатата
и наоколо се сипва супата. Сервира се веднага.Източник : Бърза диабетична кухня - Надя Пери
Няма коментари:
Публикуване на коментар