петък, 12 април 2013 г.

Студена супа от грах със салата от зелен фасул


Студена супа от грах със салата от зелен фасул

  • 900 мл зеленчуков бульон, 
  • 1 скилидка счукан чесън,
  • 4 стръка нарязан зелен лук, 
  • 1 с. л. олио, 
  • 450 г пресен или замразен грах, 
  • 1 с. л. захар, 
  • 2 с. л. листа от мента, 
  • черен пипер, 
  • 150 мл нискомаслено кисело мляко 


За салатата:
  • 175 г зелен фасул или 400 г отцеден боб от консерва, 
  • 4 стръка ситно нарязан зелен лук, 
  • 1 с. л. зехтин,
  • 1 ч. л. лимонов сок,
  • 1 с. л. настърган пармезан


Бульонът се кипва. В друг се задушават в олиото чесъ­нът и зеленият лук до омекване, без да се допуска покафе- няването им. Прибавят се грахът и захарта, а след това горещият бульон. Вари се 15 мин, ако грахът е пресен, и 4 мин, ако е замразен. Пасира се заедно с ментата. Подправя се с черен пипер на вкус, охлажда се и се слага в хладилник. Когато супата се охлади, се кипва киселото мляко.
Салата се приготвя, като се смесват бобът или зелени­ят фасул и лукът със зехтина и лимоновия сок. Подправя се обилно с черен пипер. Слага се пармезанът. В средата на купичките за супа се слага от салатата и наоколо се сипва супата. Сервира се веднага.

Източник : Бърза диабетична кухня - Надя Пери

Няма коментари:

Публикуване на коментар