- 12 големи листа от зеле,
- 2 с. л. зехтин,
- 2 глави ситно нарязан червен лук,
- 3 скилидки ситно нарязан чесън,
- 2 стръка ситно нарязана целина,
- 225 г ситно нарязани моркови,
- 2 дафинови листа,
- 110 г кафяв ориз,
- 1 ч. л. червен пипер,
- 2 ситно нарязани домата,
- по 1 с. л. ситно нарязани зелен лук,
- босилек и магданоз,
- 400 г нарязани домати от консерва,
- 400 г отцеден зелен фасул от консерва,
- 1/2 с. л. изсушено орегано или риган,
- сол и черен пипер
Зелевите листа се варят 3 мин в гореща подсолена вода. Изваждат се с решетеста лъжица и се измиват под струя студена вода, след което се подсушават.
Зехтинът се разделя по 1 лъжица в два тигана, загрява се и се запържват разделените наполовина лук и чесън до омекване - 5 до 8 мин. В единия тиган се прибавят целината, морковите и дафиновите листа и се пържи 8 мин. В другия тиган се слагат оризът и червеният пипер и се пържи 5 мин, като се бърка непрекъснато. Към ориза се прибавят двата нарязани домата, зеленият лук и половината босилек и магданоз, Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се охлажда. В първия тиган се слагат доматите от Консервата, зеленият фасул и ореганото или риганът. Сипват се 300 мл вода и се оставя на слаб огън. Охладеният ориз се разпределя в зелевите листа и се завиват сарми. Нареждат се върху фасула, захлупват се и се варят на слаб огън 20-25 мин.
Източник : Бърза диабетична кухня - Надя Пери
Няма коментари:
Публикуване на коментар