събота, 27 април 2013 г.

Сарми с прясно зеле, домати и зелен фасул


  • 12 големи листа от зеле, 
  • 2 с. л. зехтин, 
  • 2 глави ситно нарязан червен лук, 
  • 3 скилидки ситно нарязан чесън, 
  • 2 стръка ситно нарязана целина, 
  • 225 г ситно нарязани моркови, 
  • 2 дафинови листа, 
  • 110 г кафяв ориз, 
  • 1 ч. л. червен пипер, 
  • 2 ситно нарязани домата, 
  • по 1 с. л. ситно нарязани зелен лук, 
  • босилек и магданоз, 
  • 400 г нарязани домати от консерва, 
  • 400 г отцеден зелен фасул от консерва, 
  • 1/2 с. л. изсушено орегано или риган, 
  • сол и черен пипер


Зелевите листа се варят 3 мин в гореща подсолена вода. Изваждат се с решетеста лъжица и се измиват под струя студена вода, след което се подсушават.
Зехтинът се разделя по 1 лъжица в два тигана, загрява се и се запържват разделените наполовина лук и чесън до омекване - 5 до 8 мин. В единия тиган се прибавят целина­та, морковите и дафиновите листа и се пържи 8 мин. В дру­гия тиган се слагат оризът и червеният пипер и се пържи 5 мин, като се бърка непрекъснато. Към ориза се прибавят двата нарязани домата, зеленият лук и половината босилек и магданоз, Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се охлажда. В първия тиган се слагат доматите от Консервата, зеленият фасул и ореганото или риганът. Сипват се 300 мл вода и се оставя на слаб огън. Охладеният ориз се разпределя в зелевите листа и се завиват сарми. Нареждат се върху фасула, захлупват се и се варят на слаб огън 20-25 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар