петък, 12 април 2013 г.

Зеленчуков бульон


  • 2 глави кромид лук, 
  • 2 моркова, 
  • 2 стръка целина, 
  • 1 стрък праз, 
  • 1 дафинов лист, 
  • 2 стръка мащерка, 
  • 1 шепа ситно нарязан магданоз, 
  • 1,5 л вода


Лукът, морковите, целината и празът се почистват, из­миват и нарязват на кубчета по 1 см. Слагат се в дълбо­ка тенджера заедно с останалите продукти и се кипват. Огънят се намалява и тенджерата се оставя на слаб огън отхлупена за 40 мин, като се отстранява пяната от по­върхността, за да остане бульонът бистър. Бульонът се прецежда и се охлажда. Изсипва се в подходящ съд и се съх­ранява в хладилник до 3 дни или се замразява до момента на употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар