събота, 27 април 2013 г.

Печена риба с аншоа и чесън


  • 8 филета аншоа от консерва, 
  • 2 ч. л ситно нарязана мента, 
  • 8 скилидки ситно нарязан чесън, 
  • 4 филета треска по 200 г всяко, 
  • 3 с. л. брашно, 
  • 2 с. л. рапично олио, 
  • 4 главички кромид лук, 
  • 2 стръка ситно нарязана целина, 
  • 1 ситно нарязан морков, 
  • 2 с. л. сух вермут, 
  • 400 г нарязани домати, 
  • 450 мл рибен бульон, 
  • 3 с. л. ситно нарязан магданоз, 
  • черен пипер, сол



Лукът се обелва и главичките се разрязват наполовина. Аншоата се отцежда и се нарязва на едро. Накисва се в студена вода 30 мин. фурната се загрява до 200 градуса. Аншоата се отцежда се и се пасира заедно с ментата и по­ловината чесън. Правят се по два разреза на филетата и се напълват с пастата от аншоа. Брашното се смесва с мал­ко сол и се поръсват филетата. Запържват се в огнеупорен съд на умерен огън в олиото и се изваждат. В същото олио се запържват лукът, целината, морковът и останалият че­сън до леко омекване. Рибата се връща в съда и се сипва вермутът, слагат се доматите и бульонът и се кипва. Съ­дът се прехвърля в предварително загрятата фурна и ри­бата се пече 15 мин. Поръсва се магданоза и черен пипер на вкус. Сервира се с варени или задушени пресни картофи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар