събота, 27 април 2013 г.

Зелен пилаф с подправки


  • 1 с. л. олио, 
  • 1 глава ситно нарязан кромид лук, 
  • 1 скилидка ситно нарязан чесън,
  • 4 зърна счукан кардамон, 
  • 2 см пръчка канела, 
  • 3 карамфилчета, 
  • 1/2 ч. л. черен пипер, 
  • 1/2 ч.л. турмерик или готова подправка за ориз, 
  • 225 г дълъг ориз, 
  • 500 мл зеленчуков бульон, 
  • 2 с. л. ситно нарязан магданоз,
  • 1 с. л. ситно нарязан кориандър, 
  • 5 стръка ситно нарязан зелен лук, 
  • 2 шепи ситно нарязан кресон, 
  • 2 шепи спанак, 
  • 2 с. л. препечени бадемови люспи, 
  • 2 с. л. стафиди, сол


Лукът се запържва в сгорещеното олио до омекване (око­ло 6-8 мин). Прибавят се чесънът, кардамонът, канелата, карамфилчетата и черният пипер с турмерика. Оставя се на огъня 2 мин. Слага се оризът, разбърква се и се оставя на огъня 1 мин, след което се сипва бульонът. Кипва се и огънят се намалява. Захлупва се и се вари 15 мин. Огънят се изключва, а оризът се оставя захлупен 5 мин. Разбърква се леко и се връща на слаб огън, като се прибавят подправ­ките, лукът, спанакът, бадемите и стафидите. Посолява се на вкус и се сервира горещ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар