- 1 с. л. олио,
- 1 глава ситно нарязан кромид лук,
- 1 скилидка ситно нарязан чесън,
- 4 зърна счукан кардамон,
- 2 см пръчка канела,
- 3 карамфилчета,
- 1/2 ч. л. черен пипер,
- 1/2 ч.л. турмерик или готова подправка за ориз,
- 225 г дълъг ориз,
- 500 мл зеленчуков бульон,
- 2 с. л. ситно нарязан магданоз,
- 1 с. л. ситно нарязан кориандър,
- 5 стръка ситно нарязан зелен лук,
- 2 шепи ситно нарязан кресон,
- 2 шепи спанак,
- 2 с. л. препечени бадемови люспи,
- 2 с. л. стафиди, сол
Лукът се запържва в сгорещеното олио до омекване (около 6-8 мин). Прибавят се чесънът, кардамонът, канелата, карамфилчетата и черният пипер с турмерика. Оставя се на огъня 2 мин. Слага се оризът, разбърква се и се оставя на огъня 1 мин, след което се сипва бульонът. Кипва се и огънят се намалява. Захлупва се и се вари 15 мин. Огънят се изключва, а оризът се оставя захлупен 5 мин. Разбърква се леко и се връща на слаб огън, като се прибавят подправките, лукът, спанакът, бадемите и стафидите. Посолява се на вкус и се сервира горещ.
Източник : Бърза диабетична кухня - Надя Пери
Няма коментари:
Публикуване на коментар