събота, 27 април 2013 г.

Омлет с праз


  • 1 1/2 ч. л. зехтин, 
  • 1 стрък ситно нарязан праз,
  • 1 обелен и настърган малък картоф,
  •  1/2 чаша нарязана на кубчета червена пиперка,
  •  1/4 ч. л. сол, 
  • 2 яйца и 3 белтъка, 
  • 1/4 чаша обезмаслено прясно мляко, 
  • 4 големи листенца босилек, 
  • 1/4 ч. л. черен пипер, 
  • 1/8 ч. л. настъргано индийско орехче, 
  • 1/4 чаша настърган пармезан


Грилът се загрява предварително. Празът и картофите се задушават 8-10 мин на умерен огън в незагарящ тиган. Прибавят се пиперката и 1/8 ч. л. сол и се оставя на огъ­ня 2 мин. През това време яйцата се разбиват с млякото, отделно се разбиват белтъците и се прибавят към тях за­едно с босилека, останалата сол, черния пипер и индийс­кото орехче. Разбърква се внимателно и се изсипва върху зеленчуците, предварително заравнени с леко притискане към тигана. Поръсва се със сиренето и се оставя на огъня, докато яйцата леко се втвърдят (около 2 мин). Тиганът се слага под грила и се пече около 3 мин. Сервира се веднага, като се изсипва внимателно в чинията, за да не се наруши целостта на омлета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар