събота, 27 април 2013 г.

Пълнен патладжан


  • патладжан, 
  • 2 с. л. олио, 
  • 1 глава ситно нарязан кромид лук, 
  • 1 ситно нарязана голяма гъба, 
  • 1/2 червена пиперка,
  •  ч. л прясно орегано или риган, 
  • 2 скилидки счукан чесън, 
  • 125 мл сухо бяло вино, 
  • 2 с. л ситно нарязани домати, 
  • сол, 
  • черен пипер, 
  • 85 г нарязана моцарела

Патладжанът се измива и се разрязва наполовина по дъл­жина. Вари се 10 мин в леко подсолена вода, отцежда се. Вътрешността му се издълбава внимателно и се смачква. Пиперката се измива, изчиства се от семето и се нарязва на кубчета. Запържва се в олиото заедно с лука, чесъна и гъбата и като поомекнат леко, се прибавя вътрешността на патладжана. Подправят се с ореганото или ригана и се задушават под капак до пълното омекване на зеленчуците. Отхлупва се и се прибавят 50 мл вода, виното и доматите. Огънят се засилва и сместа се оставя на огъня, докато остане на мазнина, като се бърка от време на време. Под­правя се със сол и черен пипер на вкус. Леко се намазва с олио вътрешността на двете половинки патладжан и се напълват със сместа от тигана. Патладжанът се слага в огнеупорен съд с 2 с. л. вода и се покрива с фолио. Пече се 20 мин в предварително загрята до 200 градуса фурна, след което фолиото се отстранява и върху плънката на патла­джаните се разпределя моцарелата. Пече се още 10-15 мин до разтопяването й. Сервира се веднага.
Забележка: Ако се използват изсушени подправки, Ко­личеството им се намалява наполовина. Вместо моцарела може да се използва топено сирене или кашкавал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар