събота, 27 април 2013 г.

Патладжан с картофи


  • 1 голям патладжан, 
  • 8 малки картофа, 
  • 4 домата, 
  • 2 тиквички, 
  • 1 червена пиперка, 
  • 3 скилидки чесън, 
  • 3 глави кромид лук, 
  • сол и черен пипер, 
  • 5 с. л. олио, 
  • 4 с. л. ситно нарязани зелени подправки, 
  • 200 г кашкавал


Картофите се обелват, измиват и нарязват наполовина. Доматите, патладжаните и тиквичките се измиват и на­рязват на кръгчета, като тиквичките се остъргват пред­варително. Пиперката се измива, почиства се от семето и се нарязва на ситно. 2 глави лук и 2 скилидки чесън се по­чистват, измиват и също се нарязват на ситно. Така под­готвените зеленчуци се нареждат в леко намазана с олио тавичка - най-отдолу картофите, върху тях се редуват до­матите, патладжаните и тиквичките, най-отгоре чушката лукът и чесънът. Ястието се полива с олиото и се поръсва с част от зелените подправки. Покрива се с фолио и се пече 50 мин в предварително загрята до 200 градуса фурна, като след 40-ата мин фолиото се отстранява. Останалите лук и чесън се счукват, смесват се с настъргания кашкавал, останалите зелени подправки, сол и черен пипер на вкус и се поръсват върху зеленчуците в тавата. Запича се до раз­топяване на кашкавала. Сервира се веднага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар