петък, 12 април 2013 г.

Гръцка рибена чорба


  • 500 г морска риба, 
  • 1 глава кромид лук, 
  • 2 с. л. брашно,
  • 2 с. л. олио, 
  • 2 домата, 
  • 4 с. л. нискомаслена растителна сметана, 
  • малко праз и целина, 
  • 1 дафинов лист, 
  • няколко зърна черен пипер,
  • 1 скилидка чесън, 
  • сол и черен пипер



Рибата се почиства, отстраняват се главата и кожата (запазват се) и се нарязва на порции. Слага се в тенджера, залива се с 1 л вода, прибавят се главата и кожата заедно с нарязаните на парченца лук и зеленчуци, дафиновият лист и малко сол. Вари се до омекване на рибата. Порциите риба се изваждат и бульонът се прецежда. Брашното се препи­ча на сух тиган, сипва се олиото, разрежда се с бульона от рибата и се сварява. Слагат се доматите, счуканият чесън, сметаната и черен пипер на вкус. Ако е необходимо, се досолява. Пуска се рибата и се вари на слаб огън 5 мин. Сервира се с хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар