събота, 27 април 2013 г.

Пъстърва с червено вино


  • 4 пъстърви по 300 г, 
  • 250 мл червен или бял винен оцет,
  • 300 мл червено или бяло вино, 
  • 150 мл вода, 
  • 1 нарязан морков, 
  • 2-4 дафинови листа, 
  • настърганата кора от 1 лимон, 
  • 1 малка глава кромид лук, 
  • 4 стръка магданоз,
  • 4 стръка мащерка, 
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна, 
  • 6-8 карамфилчета,
  • 5 с. л. зехтин, 
  • 1 с. л. ситно нарязани зелени подправки, 
  • сол, черен пипер, 
  • резенчета лимон за гарниране

Лукът се нарязва на тънки филийки. Главите на пъстър­вите се отрязват и се запазват. Рибите се почистват, измиват и подсушават с кухненска хартия. Слагат се в тава. Кипва се оцетът и бавно се залива пъстървата. Ос­тавя се да изстине и се слага за 20 мин в хладилник да се маринова. На умерен огън бавно се загряват виното, вода­та, морковът, дафиновите листа, лимоновата кора, лукът, магданозът, мащерката, черният пипер и карамфилчетата. Посолява се. Оцетът се излива от тавата, а рибата се от­цежда и се слага в голям тиган. Залива се бавно с горещата винена смес, така че да се покрие до половината. Захлупва се и се оставя на слаб огън 15 мин. Готовата риба се изваж­да от тигана с решетеста лъжица, като се внимава да не се разтроши, отцежда се колкото е възможно, и се слага в чинии за сервиране. Течността в тигана се оставя на огъ­ня, докато изври до 4-6 супени лъжици. Зехтинът се загрява и се изсипва в тигана. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, прибавят се зелените подправки и се полива рибата. Гарнира се с лимонови резенчета и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар