- 4 пъстърви по 300 г,
- 250 мл червен или бял винен оцет,
- 300 мл червено или бяло вино,
- 150 мл вода,
- 1 нарязан морков,
- 2-4 дафинови листа,
- настърганата кора от 1 лимон,
- 1 малка глава кромид лук,
- 4 стръка магданоз,
- 4 стръка мащерка,
- 1 ч. л. черен пипер на зърна,
- 6-8 карамфилчета,
- 5 с. л. зехтин,
- 1 с. л. ситно нарязани зелени подправки,
- сол, черен пипер,
- резенчета лимон за гарниране
Лукът се нарязва на тънки филийки. Главите на пъстървите се отрязват и се запазват. Рибите се почистват, измиват и подсушават с кухненска хартия. Слагат се в тава. Кипва се оцетът и бавно се залива пъстървата. Оставя се да изстине и се слага за 20 мин в хладилник да се маринова. На умерен огън бавно се загряват виното, водата, морковът, дафиновите листа, лимоновата кора, лукът, магданозът, мащерката, черният пипер и карамфилчетата. Посолява се. Оцетът се излива от тавата, а рибата се отцежда и се слага в голям тиган. Залива се бавно с горещата винена смес, така че да се покрие до половината. Захлупва се и се оставя на слаб огън 15 мин. Готовата риба се изважда от тигана с решетеста лъжица, като се внимава да не се разтроши, отцежда се колкото е възможно, и се слага в чинии за сервиране. Течността в тигана се оставя на огъня, докато изври до 4-6 супени лъжици. Зехтинът се загрява и се изсипва в тигана. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, прибавят се зелените подправки и се полива рибата. Гарнира се с лимонови резенчета и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар