събота, 27 април 2013 г.

Пълнен кромид лук


  • 4-6 глави кромид лук, 
  • 1 малък картоф, 
  • 400 г зелен фасул от консерва, 
  • 1 скилидка чесън, 
  • 125 г ситно нарязан сварен спанак, 
  • 2 с. л. обезмаслено кисело мляко, 
  • 1 ч. л. дижонска горчица, 
  • 1/4 ч. л. сол, 
  • 1/4 ч. л. настъргано индийско орехче, 
  • 2 с. л. галета, 
  • зелена салата за сервиране


Картофът се нарязва на кубчета по 1 см, фасулът се отцежда, чесънът се счуква с малко сол. Лукът се обелва и внимателно се отрязва капаче откъм корена. Вари се с картофа в гореща вода 6 мин. Отцеждат се и картофът се отделя в купа. Лукът се издълбава с лъжичка или се изважда с пръсти вътрешността, като се оставят двете външни люспи. 1/3 от вътрешността на лука се нарязва на ситно и се слага в купата със сварения картоф. Прибавят се по­ловината зелен фасул, чесънът и спанакът и се разбърква. Останалата част от вътрешността на лука се смачква с киселото мляко, горчицата, солта и индийското орехче. Смесва се със спанака и картофа и се напълват главите лук. Нареждат се в намазана с олио тавичка, поръсват се с галета и се пекат 25 мин в предварително загрята до 200 градуса фурна. Сервират се със зелена салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар