- 1 с. л. зехтин,
- 1 глава ситно нарязан кромид лук,
- 2 скилидки счукан чесън,
- 175 мл сухо бяло вино,
- 4 с. л. нарязани домати от консерва,
- 1 с. л. ситно нарязан магданоз,
- 1/4 ч. л. натрошено изсушено люто чушле,
- 750 г остъргани и измити миди,
- 1 ч. л лимонов сок,
- черен пипер и сол на вкус
Зехтинът се загрява и лукът се задушава в него 8 мин на умерен огън до омекване. Прибавя се чесънът и се пържи 1 мин, като се бърка непрекъснато. Огънят се засилва, сипва се виното и се оставя на огъня 2 мин, след което огънят се намалява до умерен и се слагат доматите, магданозът и лютото чушле. Посолява се на вкус и се оставя на слаб огън 5 мин или докато се посгъсти. Слагат се мидите в малко подсолена вода, захлупват се и се оставят на огъня 20-30 мин, като съдът се разклаща от време на време, докато мидите се отворят. Тези, които не са се отворили, се изхвърлят. Изваждат се месните ядки от отворените миди и се слагат в доматения сос. Захлупват се и се варят 5 мин. Сипва се лимоновият сок и се подправя с черен пипер на вкус. Сервират се веднага.
Източник : Бърза диабетична кухня - Надя Пери
Няма коментари:
Публикуване на коментар